ForeFlight Wind

Discuss aviation related software and devices here.

Moderators: ahramin, sky's the limit, sepia, Sulako, lilfssister, North Shore

Post Reply
Message
Author
RNAV30
Rank 1
Rank 1
Posts: 44
Joined: Fri Apr 18, 2014 12:26 am

ForeFlight Wind

#1 Post by RNAV30 » Tue Oct 28, 2014 6:57 pm

I can't seem to find it, is there a way to input Winds as Observed in ForeFlight?

If I'm using it in flight and get the winds off the GPS or G1000, is there a way to plug those in vs. what it would have calculated on the ground based on FDs?
---------- ADS -----------
  

photofly
Top Poster
Top Poster
Posts: 6792
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:47 pm
Location: Making aviation exhausting, everywhere

Re: ForeFlight Wind

#2 Post by photofly » Tue Oct 28, 2014 8:23 pm

Here's some information on where Foreflight sources wind forecasts:
http://blog.foreflight.com/2011/09/21/f ... 0m-served/

There's no way to substitute your own data. However when you use it in flight, it uses your actual ground speed for ETA etc., so how would a wind observation help you?
---------- ADS -----------
  
“This isn’t flying, it’s falling. With style.”

RNAV30
Rank 1
Rank 1
Posts: 44
Joined: Fri Apr 18, 2014 12:26 am

Re: ForeFlight Wind

#3 Post by RNAV30 » Tue Oct 28, 2014 9:00 pm

While practicing diversions or changing the routing in flight ect. when not using a GPS tracker.

The times I would actually do this are few and far betwee. I was just making sure I wasn't missing something.
---------- ADS -----------
  

photofly
Top Poster
Top Poster
Posts: 6792
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:47 pm
Location: Making aviation exhausting, everywhere

Re: ForeFlight Wind

#4 Post by photofly » Wed Oct 29, 2014 6:10 pm

I'm pretty sure that if you're not supposed to use "notched pencils" for a diversion - as the Flight Test Guide stipulates - then an iPad running Foreflight isn't going to pass muster either ;-)
---------- ADS -----------
  
“This isn’t flying, it’s falling. With style.”

Post Reply

Return to “Aviation Software & Devices”