FMS Question

This forum has been developed to discuss aviation related topics.

Moderators: ahramin, sky's the limit, sepia, Sulako, lilfssister, North Shore, I WAS Birddog

Post Reply
Message
Author
North Shore
Rank Moderator
Rank Moderator
Posts: 5251
Joined: Mon Feb 16, 2004 3:47 pm
Location: Straight outta Dundarave...

FMS Question

#1 Post by North Shore » Tue Nov 07, 2017 7:00 pm

Just idly thinking/wondering today....why is it that the alphanumeric keyboard that is used to input data into an FMS is in an 'ABCDEF' format, as opposed to a 'QWERTY' one? Given, I think, that most of us are used to hunting for letters in the latter format rather than the former..
---------- ADS -----------
  
Say, what's that mountain goat doing up here in the mist?

Ass, Licence, Job. In that order.

User avatar
4Stroke
Rank 3
Rank 3
Posts: 164
Joined: Sun Feb 06, 2005 8:35 am

Re: FMS Question

#2 Post by 4Stroke » Tue Nov 07, 2017 7:12 pm

Good question. I’ve thought the same. Perhaps because a QWERTY takes up more lateral space...the ABCDEF is more logical for a “box” format.

Either way I’m still slow as a single-finger-puncher-typer.

😁
---------- ADS -----------
  

Jet Jockey
Rank 3
Rank 3
Posts: 195
Joined: Sun Sep 22, 2013 8:42 am
Location: CYUL

Re: FMS Question

#3 Post by Jet Jockey » Tue Nov 07, 2017 7:38 pm

4Stroke wrote:
Tue Nov 07, 2017 7:12 pm
Perhaps because a QWERTY takes up more lateral space...the ABCDEF is more logical for a “box” format.
This.
---------- ADS -----------
  

plhought
Rank 6
Rank 6
Posts: 405
Joined: Mon Oct 18, 2004 11:02 am
Location: Calgary

Re: FMS Question

#4 Post by plhought » Tue Nov 07, 2017 7:41 pm

Just be happy we have letters!

Verb - Nouns???? (Actually I'm a total nerd and love this interface)

Image

What was wrong with the two knobs? Ol' KLN had predictive text wayyyy before these fancy phones!

(*click**click**click*-B.....*click**click**click*-O.....BOOTH woohoo)
---------- ADS -----------
  

Heliian
Rank (9)
Rank (9)
Posts: 1193
Joined: Wed Apr 29, 2009 2:14 pm

Re: FMS Question

#5 Post by Heliian » Tue Nov 07, 2017 8:08 pm

There is no qwerty as you're supposed to be able to do it with one hand.
---------- ADS -----------
  

User avatar
confusedalot
Rank 7
Rank 7
Posts: 709
Joined: Fri Jul 03, 2009 9:08 pm
Location: location, location, is what matters

Re: FMS Question

#6 Post by confusedalot » Tue Nov 07, 2017 8:16 pm

As above, and, pilots are not known for their clerical skills.

Spent 30 years using one speedy finger :lol:
---------- ADS -----------
  
Attempting to understand the world. I have not succeeded.

veni, vidi,...... vici non fecit.

:?

Zaibatsu
Rank 4
Rank 4
Posts: 262
Joined: Sat Sep 17, 2016 8:37 am

Re: FMS Question

#7 Post by Zaibatsu » Tue Nov 07, 2017 9:06 pm

Alphabetical fixes are only 5 letters at most, many are a lot shorter.

Yep it takes a bit of getting used to. Even though QWERTY is meant for two hands, many people will one hand it faster on a smart phone than if it were alphabetical. But these were designed back in the 1970s like my old Speak & Spell which also had an alphabetical keyboard.

The G1000 FMS seems like it could have gone QWERTY without too much difficulty, but stuck to alphabetical to be the same as others.
---------- ADS -----------
  

North Shore
Rank Moderator
Rank Moderator
Posts: 5251
Joined: Mon Feb 16, 2004 3:47 pm
Location: Straight outta Dundarave...

Re: FMS Question

#8 Post by North Shore » Tue Nov 07, 2017 11:42 pm

plhought wrote:
Tue Nov 07, 2017 7:41 pm
Just be happy we have letters!

Verb - Nouns???? (Actually I'm a total nerd and love this interface)

Image
Getting a 1202 error might bugger up a Cat11 landing, though!
---------- ADS -----------
  
Say, what's that mountain goat doing up here in the mist?

Ass, Licence, Job. In that order.

Eric Janson
Rank 7
Rank 7
Posts: 554
Joined: Thu Feb 08, 2007 10:44 am

Re: FMS Question

#9 Post by Eric Janson » Wed Nov 08, 2017 2:51 am

North Shore wrote:
Tue Nov 07, 2017 7:00 pm
Just idly thinking/wondering today....why is it that the alphanumeric keyboard that is used to input data into an FMS is in an 'ABCDEF' format, as opposed to a 'QWERTY' one? Given, I think, that most of us are used to hunting for letters in the latter format rather than the former..
Try using a French keyboard layout (AZERTY)!

A lot of waypoints are coded using letters to refer to distance (D309T refers to a point 20 miles on the 309 radial for example). The way the keyboard is set up you can easily see that T is the 20th letter of the alphabet since the letters are in groups of 5.

Size constraints could well have played a major role - it would be interesting to get some history from the manufacturers.

The newer airbus (A350/380) have what appears to be a full size keyboard built into the sliding table.
---------- ADS -----------
  
Always fly a stable approach - it's the only stability you'll find in this business

jd832
Rank 2
Rank 2
Posts: 50
Joined: Sat Jun 18, 2011 6:37 am

Re: FMS Question

#10 Post by jd832 » Wed Nov 08, 2017 7:16 am

It's for the purpose of corresponding with numbers in regards to DME fixes and arcs. For example DME fix may look like "D270K" on the approach plate and in the FMC, meaning the 270 Degree radial at 11 DME. Or the 010 degree radial 13 DME arc would read DxxxM on the chart and in the FMC.

A B C D E
F G H I J
K L M N O
P Q R S T
U V W X Y
Z
---------- ADS -----------
  

User avatar
Brantford Beech Boy
Rank 7
Rank 7
Posts: 645
Joined: Tue Feb 17, 2004 9:34 am
Location: Brantford? Not so much...

Re: FMS Question

#11 Post by Brantford Beech Boy » Thu Nov 09, 2017 6:27 am

Image
Proline Fusion FMS keyboard is QWERTY
---------- ADS -----------
  
"Almost anywhere, almost anytime...worldwide(ish)"

BE20 Driver
Rank 7
Rank 7
Posts: 528
Joined: Mon May 17, 2010 12:58 pm

Re: FMS Question

#12 Post by BE20 Driver » Sat Nov 11, 2017 9:57 am

Don't all the airbus products have a QWERTY keyboard? Maybe that's your problem - wrong airplane.
---------- ADS -----------
  

User avatar
daedalusx
Rank 3
Rank 3
Posts: 134
Joined: Mon Jan 03, 2011 7:51 am

Re: FMS Question

#13 Post by daedalusx » Sat Nov 11, 2017 2:07 pm

BE20 Driver wrote:
Sat Nov 11, 2017 9:57 am
Don't all the airbus products have a QWERTY keyboard? Maybe that's your problem - wrong airplane.

Only the A350/A380 afaik ...
---------- ADS -----------
  
In twenty years time when your kids ask how you got into flying you want to be able to say "work and determination" not "I just kept taking money from your grandparents for type ratings until someone was stupid enough to give me a job"

Post Reply

Return to “General Comments”