Digital Artificial Horizon

This forum has been developed to discuss Bush Flying & Specialty Air Service topics.

Moderators: ahramin, sky's the limit, sepia, Sulako, North Shore, Rudder Bug

tazin river
Rank 3
Rank 3
Posts: 196
Joined: Sun Dec 11, 2005 7:24 pm
Location: Way up north

Re: Digital Artificial Horizon

Post by tazin river »

If I wanted to get rid of the vacuum pump, DG and AH altogether, would I need to get two Garmin G5 units (one showing AH and one used as DG) or is one enough toggling back and forth as needed?
---------- ADS -----------
  

Tips Up
Rank 3
Rank 3
Posts: 105
Joined: Mon Jun 11, 2012 12:29 pm

Re: Digital Artificial Horizon

Post by Tips Up »

tazin river wrote:
Wed Feb 20, 2019 8:28 am
If I wanted to get rid of the vacuum pump, DG and AH altogether, would I need to get two Garmin G5 units (one showing AH and one used as DG) or is one enough toggling back and forth as needed?
When I looked into it a year ago to ditch vacuum system, the G5 wouldn’t suffice to date. Not certified as a stand alone back up. Can be used as a primary but to ditch the vacuum one would need the G5 or G500 etc as a primary and for the back up something like the Sandia SAI 340.
---------- ADS -----------
  

rigpiggy
Rank 10
Rank 10
Posts: 2436
Joined: Sun Jan 16, 2005 7:17 pm
Location: west to east and west again

Re: Digital Artificial Horizon

Post by rigpiggy »

Avidynes E5 is now available for same price as the G5. Put the AH where the vsi is, and should be gtg
---------- ADS -----------
  

rigpiggy
Rank 10
Rank 10
Posts: 2436
Joined: Sun Jan 16, 2005 7:17 pm
Location: west to east and west again

Re: Digital Artificial Horizon

Post by rigpiggy »

---------- ADS -----------
  

TimothysAr
Rank 0
Rank 0
Posts: 9
Joined: Thu Jan 24, 2019 10:57 pm
Location: Denmark
Contact:

Digital Artificial Horizon

Post by TimothysAr »

I set my horizon occasionally to reflect level flight in my current state of trim depending on load. Id expect to do the same with a digital instrument. And what does icing have to do with any horizon instrument?
---------- ADS -----------
  

rigpiggy
Rank 10
Rank 10
Posts: 2436
Joined: Sun Jan 16, 2005 7:17 pm
Location: west to east and west again

Re: Digital Artificial Horizon

Post by rigpiggy »

Just what Garmin certified no fiki, not more than6000#, not more than 6people, methinks it is so they can sell you a more expensive system
---------- ADS -----------
  

iflyforpie
Top Poster
Top Poster
Posts: 8017
Joined: Tue Apr 15, 2008 12:25 pm
Location: Winterfell...

Re: Digital Artificial Horizon

Post by iflyforpie »

tazin river wrote:
Wed Feb 20, 2019 8:28 am
If I wanted to get rid of the vacuum pump, DG and AH altogether, would I need to get two Garmin G5 units (one showing AH and one used as DG) or is one enough toggling back and forth as needed?
There’s no requirement for a vacuum system or AI/DG in a day VFR aircraft at all. Not even a turn and bank indicator.

Personally I’d think putting one G5 in is better than two vacuum instruments. The G5 has a backup battery which will get you out of almost any situation you got yourself into, and displays information much better than an AI.
---------- ADS -----------
  
Geez did I say that....? Or just think it....?

User avatar
AirFrame
Rank 10
Rank 10
Posts: 2138
Joined: Sun Oct 11, 2009 10:27 pm
Location: Sidney, BC
Contact:

Re: Digital Artificial Horizon

Post by AirFrame »

C-GKNT wrote:
Fri May 06, 2016 8:50 am
See my previous post. With the Dynon like the Garmin G500/600/1000, no GPS--->No Attitude.
The Dynon D10A doesn't require GPS for attitude.
---------- ADS -----------
  

tazin river
Rank 3
Rank 3
Posts: 196
Joined: Sun Dec 11, 2005 7:24 pm
Location: Way up north

Re: Digital Artificial Horizon

Post by tazin river »

We installed the G5 last week and used it for the first time a couple days ago...

...I think I am going to really like this instrument....simple and easy to use...
---------- ADS -----------
  

Post Reply

Return to “Bush Flying & Specialty Air Service”